Werkvelden

Ouderenzorg

Wat is er nodig zodat ouderen in hun vertrouwde omgeving oud kunnen worden?

Ouderen van vandaag en morgen staan centraal in de transformatie van de ouderenzorg. Wat zijn hun wensen? Hoe willen zij gezond en gelukkig ouder worden? De ouderen met wie wij in onze projecten spreken, geven aan dat ze het liefst zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Dit kan soms met ondersteuning van buren of technologie, maar thuis blijft de basis. Wanneer dat echt niet meer gaat is het van belang dat de verpleeghuiszorg toegankelijk is.

Bij Obelon zijn we vanuit verschillende invalshoeken actief betrokken bij deze ontwikkelingen. We hebben waardevolle kennis opgedaan over toekomstbestendige ouderenzorg, met aandacht voor onderwerpen als reablement, zorgzame gemeenschappen (community care) technologische innovaties, de uitdagingen op het gebied van wonen en zorg, het verbeteren van de coördinatie van zorg, een vernieuwende visie op behandeling in de ouderenzorg  en intramurale zorg.

 

Sociaal domein

Domeinoverstijgende aanpakken stimuleren in het sociaal domein

Sinds de decentralisaties in 2015 is het sociaal domein een steeds belangrijkere factor geworden wanneer het gaat om gezondheid, welzijn en veiligheid. De uitdagingen voor gemeenten zijn groot en zijn mogelijk nog groter geworden met de beweging van zorg naar gezondheid waar onder meer het Integraal Zorgakkoord (IZA), het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA) en de Hervormingsagenda Jeugd voor staan.

Binnen deze ontwikkelingen zien we twee overkoepelende bewegingen, namelijk het idee van meer inzetten op preventie en bestaanszekerheid en daarmee het voorkomen van zorg en de beweging om niet vanuit één domein een oplossing te zoeken, maar dit domeinoverstijgend te doen. Door onze ervaringen binnen de verschillende domeinen, in netwerksamenwerkingen én de grondhouding om de bewoner/cliënt centraal te zetten kunnen we tot vernieuwende inzichten komen

Integrale geboortezorg

Samenwerking die energie geeft

In Nederland kennen we een kwalitatief goede geboortezorg. Om deze verder te versterken zet VWS in op het verbeteren van de kwaliteit van samenwerking in de keten. Het VSV-basiskader is hierbij een belangrijke bouwsteen en door alle partijen in het veld bestuurlijk geaccordeerd. Maar hoe haal je energie uit je onderlinge samenwerking? Laat je zorginhoudelijke agenda de accu van je samenwerking zijn. De onderlinge professionele ontmoeting wordt te vaak en te snel overwoekerd door de regelzaken. Stel goede prioriteiten in de onderwerpen die besproken moeten worden en laat lastige onderhandelingspunten niet te lang liggen. Organiseer jezelf in het besef dat je in een Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) te maken hebt met heel verschillende partijen. Een ziekenhuis is heel anders dan een verloskundige praktijk, zet dit op de agenda. En als basisprincipe: integrale financiering is geen doel op zich, begin er alleen aan als je ervan overtuigd bent dat dit de integrale samenwerking bevordert. Waar het wel over moet gaan is hoe gezamenlijke verantwoordelijkheid in een keten kan worden gewaarborgd.

Medisch specialistische zorg

De medisch specialistische zorg staat voor de uitdaging om de groeiende zorgvraag op te vangen met een beperkt budget én beperkte capaciteit aan personeel. Deze groeiende zorgvraag komt niet alleen door demografische ontwikkelingen maar ook door autonome groei van de behandelmogelijkheden.

De toegankelijkheid van de medisch specialistische zorg staat daarmee onder druk. Er ontstaat daarom steeds meer (noodzaak tot) aanpassing in het zorgaanbod. Enerzijds door samen beslissen, waardoor vaker voor conservatieve behandelmethode wordt gekozen, maar ook door samenwerkingen in de keten. In afstemming met de eerste lijn en VVT kunnen zorgpaden over de keten heen geoptimaliseerd worden waarmee de toegankelijkheid van medisch specialistische zorg wordt gewaarborgd.

Huisartsenzorg

Beschikbare huisartsenzorg als sleutel voor toekomstbestendige zorg

Goede beschikbaarheid van de huisartsenzorg is de sleutel voor meer preventie, zinnige zorg en betere uitkomsten van zorg. Met elkaar weten we dit, maar in de praktijk blijkt dat de beschikbaarheid van de huisartsenzorg onder druk staat. Betekent dit dan meer volumegroei in termen van capaciteit? Dit lijkt niet de oplossing, de huisartsengeneeskunde heeft al jaren te maken met een groeiende zorgvraag, een knellende arbeidsmarkt en veranderingen in het vak. Maar wat dan wel? Probeer de contactbehoefte niet te beteugelen, maar juist efficiënt en effectief te beantwoorden. Dit vraagt actieve dokters en ondersteuners die het primaire proces van de werkdag regisseren.

Het organiseren van ruim 20.000 patiëntcontacten per normpraktijk per jaar (tijdens kantoortijden) vergt nieuwe werkvormen, communicatievormen en samenwerkingsvormen. En uiteindelijk ook een andere financiering. Nieuwe ideeën om met beperkte middelen adequaat volume en kwaliteit te realiseren. De huisartsenzorg moet geholpen worden om hun praktijkvoering aan te passen met nieuwe antwoorden. Bijvoorbeeld door naast langere consulten ook kortere consulten te introduceren. Door de instroom anders te organiseren en door het organiseren van (groeps-)consulten door/met paramedici en medisch specialisten. Of door het clusteren van contacten voor bepaalde diagnosegroepen en het herschikken van taken met de wijkzorg. Een mooie en uitdagende opgave!

Wijkverpleging

Werken vanuit en met de wijk

De vraag naar wijkverpleging is groot en zal blijven groeien door de vergrijzing en de stimulerende maatregelen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Inmiddels maken ruim een half miljoen mensen gebruik van wijkverpleging. Door de marktwerking is de zorg onvoldoende in samenhang en is de toegankelijkheid niet eenvoudig en eenduidig voor patiënten en verwijzers. Dit geeft beperking in het leveren van de juiste de zorg op de juiste op plaats.

Vanuit Obelon zijn wij nauw betrokken geweest in het realiseren van het kwaliteitskader wijkverpleging waarin zij wordt beschreven al een team dat zich met partners in de buurt inzet voor de gezondheid en zelfredzaamheid, dus ook preventief actief is in de wijk. Met de komst van het Integaal ZorgAkkoord is ruimte ontstaan meer integraal (met de betrokken partners in een wijk/regio) te komen tot een gedeeld beeld en regioplan. Vanuit diverse opdrachten is Obelon betrokken bij de uitvoering. Naar onze mening kan de wijkverpleging kan een sleutelrol vervullen de transformatie van zorg naar gewoon leven.