Expertises voor verandering en vernieuwing

Netwerksamenwerking

Samenwerking de oplossing voor alles?

Om de gezondheidszorg van de toekomst beschikbaar en betaalbaar te houden, zoeken organisaties steeds vaker de samenwerking. We zien allerlei netwerksamenwerkingen ontstaan waar verschillende partijen betrokken zijn bij een gemeenschappelijk vraagstuk, knelpunten of kansen die worden gezien.

Samenwerken in een netwerk is complex, maar biedt ook kansen. In een netwerk is sprake van verschillen in belangen en het ontbreken van financiële en juridische randvoorwaarden. Om netwerksamenwerking succesvol te laten zijn, is het belangrijk dat er een gedeelde probleemstelling (diagnose) en gedeelde oplossingsrichting (therapie) is bij de deelnemers. Het moet klip en klaar zijn welk vraagstuk of knelpunt moet worden opgelost en of het noodzakelijkerwijs in het beoogde netwerksamenwerkingsverband moet gebeuren.

Wij begeleiden organisaties in dit proces van dialoog, creëren van vertrouwen en slagvaardigheid in de realisatie.

Organisatieadvies

Organisaties bestaan niet, maar ze werken wel

Wij zien het primaire proces als de essentie van de organisatie. In de zorg gaat dat om de zorg voor de patiënt of cliënt, bij gemeenten bijvoorbeeld om de ondersteuning van een inwoner. Als adviseur zijn wij nieuwsgierig, durven kritische vragen te stellen over het primaire proces en over de organisatie die dit proces ondersteunt. Is de organisatiestructuur faciliterend aan dit proces of werkt het juist tegen?

Wij nemen de ruimte om de vraag analyseren, te zoeken naar de pijn en de gein en daarmee te komen tot een onverbiddelijke analyse. In deze analyse geven we onze visie op de vraag en de onderliggende knelpunten.

Vanuit deze analyse bieden we organisaties een bevrijdend denkraam met vernieuwende inzichten, waarin concrete adviezen en oplossingen leiden tot een wenkend perspectief.

Onderzoek & Evaluatie

Weten wat werkt

Doen we de goede dingen? En doen we de dingen goed? Dat zijn vragen die we door onze expertise én door monitoren, onderzoeken en evalueren kunnen helpen te beantwoorden. Dat doen we niet met grote statische rapporten, maar door aan te sluiten bij de behoefte van de opdrachtgever en de dynamische werkelijkheid. Zo bieden we handelingsperspectief dat effectief is.

We nemen altijd meerdere perspectieven mee en kijken naar uitkomsten voor medewerkers en cliënten, patiënten of burgers. Dit kan door bijvoorbeeld participerend onderzoek, actieonderzoek of maatschappelijke businesscases. In alle gevallen worden inzichten op basis van het onderzoek tussentijds gedeeld, zodat organisaties en netwerken versneld leren en de interventie tussentijds kan worden geoptimaliseerd en er draagvlak ontstaat voor de uitkomst.

Project- en programmamanagement

Stuurinstrumenten voor verandering

Om te kunnen sturen op verbeteringen, vernieuwingen of veranderingen is een project- of programmastructuur in veel gevallen helpend. Hiermee ontwikkel je sturingsmogelijkheden die in bestaande structuren ontbreken. Zeker wanneer het gaat om organisatie-overstijgende vraagstukken kan externe expertise wenselijk zijn. Een externe projectleider of adviseur helpt om los te komen van posities en organisatiebelangen en kan vernieuwende inzichten toevoegen. In verschillende regionale vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van passende zorg, community care of reablement, ervaren we dat dit helpend is.

 

Interim-management

Veranderkundig interim-management: distantie en betrokkenheid

Obelon benadert interim-management vanuit ons vak van organisatieadviseur als een instrument om verandering te realiseren. Daarom spreken wij liever over veranderkundig interim-management. Het kan namelijk helpend zijn om vanuit een lijnfunctie bij te dragen aan een noodzakelijke verandering die nodig is binnen de organisatie. Positiebewustheid is daarbij een sleutelbegrip. Vanuit welke rol is mijn bijdrage het meest functioneel om de organisatie een stap verder te helpen? Meerwaarde is de externe blik die wordt gecombineerd met een tijdelijke interne positie. Met andere woorden: een optimale invulling van distantie en betrokkenheid met oog voor medewerkers die met de verandering te maken krijgen. Door als interim-manager zelf te ervaren én te laten zien wat nodig is, helpen wij de medewerkers en de organisatie om de verandering door te maken.