Regionale oplossingen voor de geboortezorg
De druk op regionale zorgcontinuïteit, beschikbaarheid en kwaliteit van de geboortezorg is de laatste jaren groter geworden. Er zijn behoorlijk wat vacatures op de afdelingen Verloskunde en Neonatologie, de uitstroom van verloskundigen in praktijken neemt toe en de beschikbaarheid van de bevalcapaciteit staat onder druk. In de regio Zuidwest-Nederland worden regelmatig bevallende vrouwen geweigerd in een ziekenhuis en zwangere vrouwen of neonaten overgeplaatst naar elders.
In de regio beseffen de zorgverleners dat ze elkaar nodig hebben om de beschikbaarheid van acute verloskunde voor de langere termijn te borgen. Hiervoor is een ROAZ-breed programma opgestart met de titel ‘Wensen en Grenzen in de geboortezorg’.
Bureau Obelon is betrokken in de rol van interim-programmamanager. Vanuit deze rol worden de opgaven voor de regio geagendeerd en de uitvoering geregisseerd.
Het is een uitdaging om met zoveel verschillende zorgaanbieders, vanuit 1e en 2de lijn met gescheiden financieringsstromen, tot gezamenlijke oplossingen te komen. Vanuit de expertise van Bureau Obelon begeleiden we deelnemers naar een gedeelde diagnose met een haalbare therapie. Een samenwerkingsinitiatief zoals dit programma is niet de oplossing voor alles. Daarvoor is het belangrijk om oog te houden voor de positionering van de vraagstukken en op welke tafels deze geagendeerd dienen te worden.
Slimme woningtoegang in de regio
Door de tekorten aan personeel en de nadruk op samenwerken in plaats van concurreren ontstaan er in de wijkverpleging regionaal allerlei initiatieven om effectief met personeel en middelen om te gaan. Woningtoegang bij zelfstandig wonende ouderen is daar een voorbeeld van. Wanneer alle partijen in een regio hier vergelijkbaar beleid op voeren vergemakkelijkt dit om bijvoorbeeld effectief ongeplande ANW-zorg voor elkaar uit te voeren, of (tijdelijk) cliënten van elkaar over te nemen. Daarnaast voorkomt het dat in complexen allerlei oplossingen naast elkaar worden geïnstalleerd.
Ondanks dat de voordelen zichzelf lijken te verkopen is het niet vanzelfsprekend dit te organiseren. Het vraagt van organisaties om soms over hun organisatiebelang heen te stappen en naar het regionale belang te kijken. Door beide een plek te geven in de besluitvorming en een vorm van ‘cascadebesluitvorming’ te volgen, waarbij het ene besluit volgt uit het eerdere besluit, waar niet meer op terug kan worden gekomen konden we dit tot een succes brengen.
Zie hieronder de artikelen die Vilans en Zorgvisie hierover schreven
Domeinoverstijgende aanpak voor 0-100
De gedachte dat een jeugdvraagstuk louter een oplossing binnen de Jeugdwet kent, is niet meer van deze tijd. Het besef bij gemeentes dat problemen in de samenleving zijn oorsprong kennen op meerdere leefgebieden wint steeds meer terrein. Dit roept op tot een aanpak die domeinoverstijgend is.
Aanpakken zoals het toepassen van eenvoudig maatwerk en het beschikbaar stellen van doorbraakbudgetten kunnen hieraan bijdragen. Maar de opgave om de (toegang) tot zorg integraal te benaderen en aanpalende domeinen als wonen, bestaanszekerheid en veiligheid te verbinden is groots en lang niet altijd eenvoudig. Ondersteuning hierbij en ervaring hiermee vanuit de dagelijkse praktijk kan nodig zijn. De veelvoud aan opgaven binnen het sociaal domein zijn voor gemeenten en/of organisaties complex en veelomvattend, en kennis van de uitvoering is noodzakelijk om tot en gedragen resultaat te komen. Als bureau hebben we ervaring in het verbinden van domeinen en het integraal benaderen van zorg en kunnen we ondersteunen in deze opgaven zodat er het een positief effect heeft voor de burger.
Wat werkt om senioren langer zelfstandig thuis te laten wonen?
Om de ouderenzorg betaalbaar en toegankelijk te houden zoekt iedereen naar initiatieven waarin senioren optimaal worden ondersteunt om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Met de Gezond en Wel Thuis locaties in de DWO-regio (Delfland, Westland, Oostland) zetten de betrokken gemeenten en DSW Zorgverzekeraar hierop in. Vanaf het begin is Obelon betrokken om te onderzoeken of deze vorm van ‘tussenvoorziening’ ook daadwerkelijk helpt om senioren langer zelfstandig te kunnen laten wonen. Niet door longitudinaal kwantitatief onderzoek naar het gebruik van zorgdata, maar door met bewoners en professionals op de locaties in gesprek te gaan en te kijken naar welke elementen uit de aanpak werken en welke niet. Op deze manier stimuleren we het leren tussen de locaties en in de kernteams op een locatie.
Toegankelijkheid van zorg als financieringsprikkel voor betere zorgresultaten
Financiering speelt een cruciale rol in het faciliteren van passende zorg. Het is essentieel om prikkels en parameters in contracten op te nemen die de focus verleggen van een vergoeding op basis van productie (P*Q) naar het behalen van betere zorgresultaten. Toegankelijkheid van zorg moet daarbij een centraal doel zijn, zowel nu als in de toekomst.
Door toegankelijkheid van zorg centraal te stellen, kan hier door ziekenhuis en verzekeraar effectief op worden gestuurd. Dit vereist echter maatwerk en goede afstemming binnen de ziekenhuisorganisatie en met zorgverzekeraars, aangezien de P*Q-methode nog steeds diepgeworteld is bij beide.
Om te kunnen overstappen naar alternatieve contractvormen, zijn vertrouwen en gedeelde doelstellingen van essentieel belang. Alleen door samen te werken kunnen we de zorg transformeren naar een model dat gericht is op kwaliteit en toegankelijkheid.